Ciasto makowe z żurawiną
Składniki:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mielonego maku
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
10 dkg żurawiny
Polewa
1/2 białej czekolady
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mak przesianą mąkę z proszkiem dolewamy olej
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
wyłożonej papierem do pieczenia
wierzch posypujemy żurawiną
ciasto pieczemy około 50 minut w 170 st
ciasto pieczemy około 50 minut w 170 st
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą