Mój kanał na YouTube

Translate

Biszkopt z pianką nutellową

Biszkopt z pianką nutellowąBiszkopt z pianką nutellową

Składniki:
5 jajek
4 łyżki mąki
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka:
3/4 litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
5 łyżek nutelli
1 czekolada deserowa
słupki migdałowe

Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę 
dodajemy przesiane mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 20 x 25 
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut

Pianka
czekoladę łamiemy na kawałki rozpuszczamy w kąpieli wodnej
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno 
dolewamy płynną czekoladę żelatynę nutellę
masę delikatnie mieszamy
biszkopt kroimy na pół dajemy piankę przykrywamy biszkoptem 
dajemy piankę posypujemy słupkami migdałowymi 
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin