Pulpety w sosie pomidorowym
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1 bułeczka
sól pieprz papryka bazylia
2 cebule
3 ząbki czosnku
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
2 łyżki tłuszczu
Wykonanie:
mięso łączymy z odciśniętą bułką podsmażoną cebulą
dodajemy jajko sól pieprz paprykę bazylię
masę mięsną bardzo dokładnie wyrabiamy
formujemy pulpety gotujemy w osolonej wodzie 20 minut
Sos
cebulę kroimy w kosteczkę podsmażamy z mąką
formujemy pulpety gotujemy w osolonej wodzie 20 minut
Sos
cebulę kroimy w kosteczkę podsmażamy z mąką
podlewamy 2 szklankami wywaru z pulpetów
dodajemy koncentrat pomidorowy mieszamy
dodajemy koncentrat pomidorowy mieszamy
doprawiamy solą pieprzem papryką
sos zagotowujemy podajemy z pulpetami
sos zagotowujemy podajemy z pulpetami