Mój kanał na YouTube

Translate

Drożdżowe "Kapuśniaczki"

Drożdżowe "Kapuśniaczki"

Składniki:
1/2 kg mąki
1 jajko
3 dkg drożdży
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
3/4 szklanki mleka

Farsz
30 dkg ugotowanej kapusty kiszonej
30 dkg pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól pieprz tymianek tymianek

Wykonanie:
Farsz
pieczarki kroimy podsmażamy na maśle z cebulą i czosnkiem 
doprawiamy solą pieprzem tymiankiem  
farsz studzimy mielimy z kapustą mieszamy

Ciasto
drożdże mieszamy z cukrem w letnim mlekiem 
zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy jajko rozczyn sól olej
ciasto wyrabiamy na lśniącą kule 
pozostawiamy do podwojenia objętości
wałkujemy na 1/2 cm kroimy w prostokąty 
nakładamy farsz składamy
dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
wierzch smarujemy mlekiem posypujemy tymiankiem 
pieczemy w 190 st około 35 minut