Makowiec z budyniem
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 kostki margaryny
1 cukier waniliowy
2 jajka
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany
szczypta soli
Mak
4 jajka
40 dkg maku
1/2 kostki masła
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka cukru
olejek migdałowy
Budyń
1 litr mleka
3 budynie
1/2 szklanki cukru
1 czekolada
Wykonanie:
przesianą mąkę z proszkiem siekamy nożem z margaryną
dodajemy jajka śmietanę oba cukry
wyrabiamy ciasto dajemy do lodówki na 30 minut
Mak:
mielony mak zalewamy 1.5 szklanki wrzącej wody
Mak:
mielony mak zalewamy 1.5 szklanki wrzącej wody
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
do maku dodajemy utarte jajka mąkę stopione masło olejek mieszamy
Ciasto
ciasto dajemy do formy 25 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy masę makową
do maku dodajemy utarte jajka mąkę stopione masło olejek mieszamy
Ciasto
ciasto dajemy do formy 25 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy masę makową
pieczemy 180 st około godziny
na upieczony makowiec dajemy ugotowany budyń
na upieczony makowiec dajemy ugotowany budyń
wierzch posypujemy starą czekoladą