Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 margaryna
2 żółtka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Jabłka
1.5 kg jabłek
cynamon
Krem
1 szklanka orzechów mielonych
3 łyżki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3 jajka
4 łyżki bułki tartej
Polewa
3 łyżki miodu
3 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki śmietany
1 szklanka krojonych orzechów
Wykonanie:
przesianą mąkę z proszkiem łączymy z margaryną żółtkami cukrem
wyrabiamy ciasto dajemy do lodówki na 1/2 godziny
ciasto wałkujemy dajemy do formy 20 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
Krem:
wszystkie składniki kremu łączymy wykładamy na ciasto
Jabłka
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy cukier cynamon mieszamy
na ciasto dajemy krem a na niego wykładamy jabłka
pieczemy w 190 st około 50 minut
ciasto polewamy polewą zapiekamy 15 minut w 190 st
Polewa:
masło miód śmietanę podgrzewamy aż zgęstnieje
dodajemy mąkę krojone orzechy masę mieszamy