Langosze z mięsem
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
4 ziemniaki ugotowane
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru
6 dkg drożdży
3/4 szklanki mleka
odrobina soli
tłuszcz
Farsz
40 dkg mięsa mielonego
1 cebula
sól pieprz oregano bazylia
składniki farszu dokładnie mieszamy
Wykonanie:
mieszamy drożdże cukier letnie mleko rozczyn zostawiamy na 10 minut
do przesianej mąki dajemy przeciśnięte ziemniaki jajko rozczyn
masę bardzo dokładnie wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę
ciasto wałkujemy na 1 cm wycinamy szklanką krążki dajemy farsz
nakrywamy drugim krążkiem zlepiamy lekko spłaszczamy
langosze smażymy w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor
wyjmujemy na ręcznik kuchenny
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
4 ziemniaki ugotowane
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru
6 dkg drożdży
3/4 szklanki mleka
odrobina soli
tłuszcz
Farsz
40 dkg mięsa mielonego
1 cebula
sól pieprz oregano bazylia
składniki farszu dokładnie mieszamy
Wykonanie:
mieszamy drożdże cukier letnie mleko rozczyn zostawiamy na 10 minut
do przesianej mąki dajemy przeciśnięte ziemniaki jajko rozczyn
masę bardzo dokładnie wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę
ciasto wałkujemy na 1 cm wycinamy szklanką krążki dajemy farsz
nakrywamy drugim krążkiem zlepiamy lekko spłaszczamy
langosze smażymy w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor
wyjmujemy na ręcznik kuchenny