Gulasz wołowy z kluseczkami kładzionymi
Składniki:
1 kg mięsa wołowego gulaszowego
2 cebule
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
2 ząbki czosnku
2 łyżki tłuszczu
sól pieprz słodka papryka
3 łyżki mąki
Kluseczki
2 szklanki mąki
3 żółtka
2 łyżki masła
1 szklanka mleka
Wykonanie:
umyte mięso kroimy w kostkę
Składniki:
1 kg mięsa wołowego gulaszowego
2 cebule
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
2 ząbki czosnku
2 łyżki tłuszczu
sól pieprz słodka papryka
3 łyżki mąki
Kluseczki
2 szklanki mąki
3 żółtka
2 łyżki masła
1 szklanka mleka
Wykonanie:
umyte mięso kroimy w kostkę
oprószamy mąką obsmażamy z cebulą
dodajemy liść laurowy ziele angielskie
doprawiamy solą pieprzem papryką zmiażdżonym czosnkiem
podlewamy wodą dusimy do miękkości około 2.5 godziny
gulasz podajemy z kluseczkami
Kluseczki
masło ucieramy z żółtkami dodajemy mąkę mleko
dodajemy liść laurowy ziele angielskie
doprawiamy solą pieprzem papryką zmiażdżonym czosnkiem
podlewamy wodą dusimy do miękkości około 2.5 godziny
gulasz podajemy z kluseczkami
Kluseczki
masło ucieramy z żółtkami dodajemy mąkę mleko
ciasto bardzo dokładnie mieszamy
kluseczki kładziemy łyżeczką do osolonej wody
kluseczki kładziemy łyżeczką do osolonej wody
gotujemy 3 minut po wypłynięciu odsączamy