Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto tortowe

Ciasto tortowe

Składniki:
6 jajek
7 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
2 łyżki oleju
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt kakaowy
4 jajka
4 łyżki mąki
1 łyżka kakao
4 łyżki cukru
1/2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
1 budyń waniliowy
1.5 szklanki mleka
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki alkoholu
4 połówki brzoskwiń
krojone migdały

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy mąkę przesiane z proszkiem
dolewamy olej ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 30 x 25
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w 170 st około 35 minut

Biszkopt kakaowy pieczemy 25 minut robimy tak samo jak biszkopt jasny

Masa
budyń mieszamy w 1/2 szklance mleka pozostałe mleko gotujemy
dolewamy masę budyniową mieszamy budyń gotujemy 3 minuty studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce budyniu ucieramy na puszysty krem
dodajemy alkohol pokrojone brzoskwinie masę mieszamy
jasny biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem dajemy biszkopt kakaowy
smarujemy kremem z brzoskwiniami przykrywamy biszkoptem jasnym
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy krojonymi migdałami