Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Nuttellka

Ciasto NuttellkaCiasto Nuttellka

Składniki:
7 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
szczypta soli

Krem
3/4 litra śmietany kremówki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki alkoholu
5 łyżeczek żelatyny
5 łyżek nuttelli
okrągłe biszkopty
1/2 starej czekolady

Poncz
1/2 szklanki mleka
1 łyżka cukru pudru
składniki mieszamy

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy mąkę przesianą z kakao proszkiem
dolewamy olej ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w 180 st 40 minut

Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy nuttellę płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem układamy nasączone biszkopty
przykrywamy biszkoptem wierzch ciasta posypujemy kremem posypujemy startą czekolada