Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Tort lodowy


Tort lodowy
Tort lodowy

Składniki:
3 duże jajka
2 łyżki kaszy manny 
3 łyżki cukru
1/2 szklanki orzechów mielonych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
800 ml śmietany 30 %
3 czekolady
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki cukru pudru
połówki brzoskwiń

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę 
dodajemy kaszę orzechy proszek 
ciasto delikatnie mieszamy 
dajemy do tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 15 minut

Masa
czekolady łamiemy na kawałki rozpuszczamy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno 
dodajemy płynną czekoladę kawę masę dokładnie mieszamy
tortownice wykładamy folią spożywczą 
układamy krążek ciasta wykładamy masę
wierzch tortu dekorujemy dajemy do zamrażalki na 8 godzin