Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt kakaowy
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1.5 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kwaśnej śmietany
Jabłka
1.5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
2 galaretki wiśniowe
1/2 startej czekolady
Wykonanie:
1 Biszkopt
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy obie mąki przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem
pieczemy w 180 st około 25 minut
2 Biszkopt kakaowy pieczemy tak samo jak biszkopt jasny
Krem
masło z cukrem ucieramy do białości dolewamy porcjami śmietanę ucieramy na puszysty krem
Jabłka
obrane jabłka ścieramy na tarce dodajemy cukier gotujemy na szklistą masę
dosypujemy galaretki mieszamy
Biszkopt kakaowy smarujemy kremem wykładamy tężejące jabłka przykrywamy jasnym biszkoptem
wierzch smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą