Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
3 łyżki miodu
1.5 szklanki mleka
3/4 kostki margaryny lub masła
3 szklanki mąki
1 łyżka przyprawy do piernika
4 łyżki powideł
1 łyżka kakao
szczypta soli
2 łyżeczki sody
Pianka czekoladowa
3/4 litra śmietany 30 %
3 czekolady deserowe
1/2 szklanki cukru pudru
3 śmietan fix
1 duży słoik ulubionego dżemu
dekoracja krojone migdały
Wykonanie:
margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy po jednym jajku mąkę z sodą kakao miód powidła dolewamy mleko
ciasto mieszamy wykładamy do formy 25 x 30 cm
ciasto mieszamy wykładamy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 50 minut
Pianka czekoladowa
czekolady łamiemy na kawałki dajemy do miseczki
pieczemy w 170 st około 50 minut
Pianka czekoladowa
czekolady łamiemy na kawałki dajemy do miseczki
rozpuszczamy na garnku z wrzącą wodą
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną czekoladę dosypujemy śmietan fixy
masę bardzo dokładnie mieszamy
ciasto kroimy na pół smarujemy dżemem
ciasto kroimy na pół smarujemy dżemem
wykładamy piankę przykrywamy ciastem
wierzch smarujemy posypujemy krojonymi migdałami
wierzch smarujemy posypujemy krojonymi migdałami