Barszcz czerwony zabielany
Składniki:
1.5 litra wywaru np: rosołu
4 średnie buraczki
2 liście laurowe
4 ziele angielskie
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki mąki pszennej
sól cukier pieprz majeranek ocet
Ziemniaki
6 ziemniaków
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie odcedzamy
Wykonanie:
buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach przekładamy do garnka
dodajemy ocet liść laurowy ziele angielskie majeranek zmiażdżony czosnek
zalewamy wywarem gotujemy 10 minut na wolnym ogniu
barszcz zagęszczamy mąką [mieszamy 2 łyżki mąki w 1/2 szklance wody]
doprawiamy solą pieprzem zagotowujemy przecedzamy
dodajemy śmietanę barszcz podajemy z rozdrobnionymi ziemniakami
Składniki:
1.5 litra wywaru np: rosołu
4 średnie buraczki
2 liście laurowe
4 ziele angielskie
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki mąki pszennej
sól cukier pieprz majeranek ocet
Ziemniaki
6 ziemniaków
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie odcedzamy
Wykonanie:
buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach przekładamy do garnka
dodajemy ocet liść laurowy ziele angielskie majeranek zmiażdżony czosnek
zalewamy wywarem gotujemy 10 minut na wolnym ogniu
barszcz zagęszczamy mąką [mieszamy 2 łyżki mąki w 1/2 szklance wody]
doprawiamy solą pieprzem zagotowujemy przecedzamy
dodajemy śmietanę barszcz podajemy z rozdrobnionymi ziemniakami