![Kruche ciasteczka z makiem Kruche ciasteczka z makiem](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjCvT5v7TKTLnnCB3REE3wiCJWyjpytbezCQIIbAoif_py1AMDh5HLH-zb3RwPl2QZ_q7OuuRS9NELlI0zMG3bnJK5bWTppudKpg4U70xVfNkA9lH3bMNaSwEIm4_8-g2UbIvE20KMh3fjQ/s400/kruche+ciasteczka+z+makiem.jpg)
Składniki:
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki sody
Mak
20 dkg maku
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
1/2 szklanki mleka
2 łyżki budyniu
Wykonanie:
margarynę siekamy nożem z obiema mąkami
dodajemy cukier żółtka sodę
ciasto zagniatamy wałkujemy na 4 mm
ciasto zagniatamy wałkujemy na 4 mm
wycinamy krążki [parzystą ilość]
w 1/2 ciasteczek robimy dziurki
w 1/2 ciasteczek robimy dziurki
na ciasteczka bez otworów dajemy mak
przykrywamy drugim ciasteczkiem
przykrywamy drugim ciasteczkiem
układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st na złoty kolor około 25 minut
pieczemy w 180 st na złoty kolor około 25 minut