Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Ciasto kawowe z kremem

Ciasto kawowo-orzechowe
Ciasto kawowe z kremem

Składniki:
10 dkg masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/4 szklanki wody
3 łyżki rumu
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki orzechów mielonych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki płatków migdałowych

Krem
25 dkg masła
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru pudru

Wykonanie:
masło z cukrem ucieramy do białości 
dodajemy po jajku dolewamy rum kawę orzechy 
dosypujemy mąkę z proszkiem 
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 25 x 20 cm
wyłożonej papierem do pieczenia 
pieczemy w 170 około 40  minut

Krem
masło ucieramy z cukrem do białości 
dodajemy śmietanę ucieramy na puszysty krem
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem składamy
wierzch posypujemy płatkami migdałowymi