Składniki:
5 jajek
4 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Truskawki
30 dkg jagód
Śmietana
3/4 litra śmietany 30 %
6 łyżeczek żelatyny
3/4 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z kakao proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 180 st
Jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
pieczemy 25 minut w 180 st
Jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę jagody masę mieszamy
na biszkopt wykładamy śmietanę
na biszkopt wykładamy śmietanę
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin