Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto biszkoptowe z kremem

Ciasto biszkoptowe z krememCiasto biszkoptowe z kremem

Składniki:
7 jajek
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1 budyń
1.5 szklanki mleka
25 dkg masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 łyżki alkoholu
1 słoik dżemu
5 dkg krojonych migdałów

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 40 minut

Krem
budyń gotujemy na mleku mieszamy studzimy 
masło ucieramy z obiema cukrami do białości
dodajemy po łyżce zimnej budyniu dolewamy alkohol 
masę ucieramy na puszysty krem
biszkopt kroimy na pół smarujemy dżemem 
dajemy krem przykrywamy biszkoptem
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy migdałami