Ciasto biszkoptowe z kremem
Składniki:
7 jajek
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1 budyń
1.5 szklanki mleka
25 dkg masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 łyżki alkoholu
1 słoik dżemu
5 dkg krojonych migdałów
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
Składniki:
7 jajek
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1 budyń
1.5 szklanki mleka
25 dkg masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 łyżki alkoholu
1 słoik dżemu
5 dkg krojonych migdałów
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do formy 25 x 30 cm
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 40 minut
Krem
budyń gotujemy na mleku mieszamy studzimy
pieczemy w 180 st około 40 minut
Krem
budyń gotujemy na mleku mieszamy studzimy
masło ucieramy z obiema cukrami do białości
dodajemy po łyżce zimnej budyniu dolewamy alkohol
dodajemy po łyżce zimnej budyniu dolewamy alkohol
masę ucieramy na puszysty krem
biszkopt kroimy na pół smarujemy dżemem
biszkopt kroimy na pół smarujemy dżemem
dajemy krem przykrywamy biszkoptem
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy migdałami
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy migdałami