Składniki:
7 jajek
8 łyżek mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza orzechowa
4 białka
4 łyżki cukru
3/4 szklanki mielonych orzechów
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
30 dkg masła
1 szklanka cukru pudru
2 cukry waniliowe
2 łyżki alkoholu
1/2 szklanki orzechów mielonych
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy 35 minut w 180 st
Beza orzechowa
białka z cukrem ubijamy na sztywno
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy 35 minut w 180 st
Beza orzechowa
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy mielone orzechy przesiane obie mąki z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 20 minut w 170 st
Krem
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mleku mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
pieczemy 20 minut w 170 st
Krem
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mleku mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 2 minuty studzimy
masło ucieramy z obiema cukrami do białości
masło ucieramy z obiema cukrami do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu
dolewamy alkohol masę ucieramy na puszysty krem
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem
dolewamy alkohol masę ucieramy na puszysty krem
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem
dajemy wkładkę orzechową smarujemy kremem
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy mielonymi orzechami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy mielonymi orzechami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin