Mój kanał na YouTube

Translate

Biszkopt z wkładką orzechową

Biszkopt  z wkładką orzechowąCiasto z wkładką orzechową

Składniki:
7 jajek
8 łyżek mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza orzechowa
4 białka
4 łyżki cukru
3/4 szklanki mielonych orzechów
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
30 dkg masła
1 szklanka cukru pudru
2 cukry waniliowe
2 łyżki alkoholu
1/2 szklanki orzechów mielonych

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy 35 minut w 180 st

Beza orzechowa
białka z cukrem ubijamy na sztywno 
dodajemy mielone orzechy przesiane obie mąki z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 20 minut w 170 st

Krem
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mleku mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy 
budyń gotujemy 2 minuty studzimy
masło ucieramy z obiema cukrami do białości 
dodajemy po łyżce zimnego budyniu
dolewamy alkohol masę ucieramy na puszysty krem
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem 
dajemy wkładkę orzechową smarujemy kremem
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy mielonymi orzechami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin