Ananasek śmietankowy
Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka
1 litr śmietany 30 %
2 puszki ananasa
6 łyżeczek żelatyny
krojone migdały
Wykonanie:
jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę
Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka
1 litr śmietany 30 %
2 puszki ananasa
6 łyżeczek żelatyny
krojone migdały
Wykonanie:
jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 170 st
Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka
pieczemy 25 minut w 170 st
Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
na biszkopt dajemy 1/2 masy układamy krążki ananasa
na biszkopt dajemy 1/2 masy układamy krążki ananasa
a na niego pozostałą masę krążki ananasa
środek posypujemy krojonymi migdałami
środek posypujemy krojonymi migdałami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin