Mój kanał na YouTube

Translate

Tort czekoladowy z kremem czekoladowym

Tort czekoladowy z kremem czekoladowym 

Składniki:
8 jajek
8 łyżek mąki
2 łyżki kakao
8 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
40 dkg masła
3 czekolady deserowe
1/2 szklanki śmietanki 
1 dżem z czarnej porzeczki
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki rumu
3 łyżki kokosu
różyczki z masy cukrowej

Poncz
1/2 szklanki wody
2 łyżki rumu
1 łyżka cukru


Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę 
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem 
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do tortownicy 25 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 45 minut

Krem
czekolady łamiemy na kawałki 
dajemy do miseczki dolewamy śmietankę 
rozpuszczamy na garnku z wrzącą wodą
masło ucieramy z cukrem na puszystą masę odkładamy 4 łyżki
do pozostałej masy dodajemy płynną czekoladę dolewamy rum 
masę dokładnie ucieramy
biszkopt kroimy na 3 krążki nasączamy ponczem 
smarujemy dżemem kremem 
wierzch tortu smarujemy kremem dekorujemy