Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Tort makowy

Tort makowyTort makowy

Składniki:
30 dkg maku mielonego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
15 dkg masła
6 jajek
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kawy

Masa
2 kostki masła
1 serek homogenizowany [150 g]
1 szklanka cukru pudru
2 szklanki mleka w proszku
płatki migdałowe posypka

Wykonanie:
masło z 1/2 cukru ucieramy na puszystą masę 
dodajemy po jednym żółtku nadal ucieramy
dajemy mielony mak miód przesianą mąkę z sodą cynamonem kawę
białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywno
do ciasta dajemy pianę delikatnie mieszamy 
przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia 
pieczemy w 180 st około 45 minut

Masa
masło z cukrem ucieramy do białości 
dodajemy po łyżce serka mleko w proszku
ucieramy na puszysty krem
biszkopt kroimy na 3 krążki smarujemy masą 
wierzch smarujemy masą dekorujemy