Ciasto marchewkowe z masą
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 szklanki startej marchewki
1 łyżeczka proszka do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 kostki masła
1 łyżeczka gałki muszkatowej
Krem
1 kostka masła
2 szklanki mleka w proszku
1/3 szklanki mleka
1 szklanka cukru pudru
1/2 startej czekolady
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem sodą gałką
dajemy startą marchewkę dolewamy stopione masło
dajemy startą marchewkę dolewamy stopione masło
ciasto dokładnie mieszamy
wykładamy na blachę 30 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia
wykładamy na blachę 30 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 45 minut
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem
wierzch smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą
Krem
masło z cukrem ucieramy do białości
Krem
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy oba mleka ucieramy na puszystą masę