Pleśniak z z borówką
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
25 dkg margaryny lub masła
6 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
szczypta soli
Piana
6 białek [z ciasta]
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 kg borówki
Wykonanie:
przesianą mąkę z proszkiem siekamy nożem z margaryną
dodajemy żółtka zagniatamy ciasto dzielimy na 3 części
3 szklanki mąki pszennej
25 dkg margaryny lub masła
6 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
szczypta soli
Piana
6 białek [z ciasta]
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 kg borówki
Wykonanie:
przesianą mąkę z proszkiem siekamy nożem z margaryną
dodajemy żółtka zagniatamy ciasto dzielimy na 3 części
1 części dajemy łyżkę kakao mieszamy
2 część ciasta zamrażamy
3 część ciasta wałkujemy dajemy na blachę 30 x 25 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto dajemy do lodówki na 30 minut
2 część ciasta zamrażamy
3 część ciasta wałkujemy dajemy na blachę 30 x 25 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto dajemy do lodówki na 30 minut
Piana
białka ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy mąkę mieszamy
na jasne ciasto dajemy borówki a na nie ścieramy ciasto kakaowe
wykładamy pianę na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika
ciasto pieczemy w 170 st około godziny
ciasto pieczemy w 170 st około godziny