
Składniki:
3 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 kostki margaryny
2 szklanki mąki pszennej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
Krem
1/2 litra mleka
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła
6 łyżek kaszy manny
1 łyżki kakao
płatki migdałowe
Wykonanie:
margarynę z cukrem ucieramy na puszystą masę
dodajemy po jajku nadal ucieramy przesianą mąkę z proszkiem
dolewamy mleko ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 20 x 25 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 35 minut
Krem
mleko gotujemy zasypujemy kaszą manną
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 35 minut
Krem
mleko gotujemy zasypujemy kaszą manną
dodajemy cukier kakao masło mieszamy kaszę gotujemy 3 minuty
ciasto kroimy na pół smarujemy gorącą masą grysikową
wierzch ciasta smarujemy masą posypujemy płatkami migdałowymi
ciasto kroimy na pół smarujemy gorącą masą grysikową
wierzch ciasta smarujemy masą posypujemy płatkami migdałowymi