Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Biesiadne






Ciasto Biesiadne

Składniki:
1.5 szklanki maki pszennej
2 łyżki cukru
1 jajko
2 łyżki miodu
1 łyżka kwaśnej śmietany
10 dkg masła
1płaska łyżeczka sody

Biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Śmietana
3/4 litra śmietany 30 %
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy

Polewa
1/2 czekolady
2 łyżki śmietanki
składniki polewamy podgrzewamy

Wykonanie:
mąkę mieszamy z cukrem dodajmy miód jajko masło śmietanę sodę
ciasto wyrabiamy dajemy do formy 17x 27 cm 
włożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy około 20 minut w 180 st

Biszkopt
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy pieczemy około 25 minut w 180 st

Galaretka
galaretkę zalewamy 1.5 szklanki wrzacej wody
mieszamy do całkowutego rozpuszczenia

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
dolewamy żelatynę masę mieszamy
na placek miodowy wykładamy śmietanę
zalewamy tężejącą galaretką dajemy śmietanę
przykrywamy biszkoptem smarujemy śmietaną
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą
ciasto dajemy na 2 godziny do lodówki