Tarta z dyni
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 kostki masła
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
Masa
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 kg dyni
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cynamon gałka muszkatołowa imbir
garść pestek dyni
Wykonanie:
z mąki masła cukru jajka wyrabiamy kruche ciasto
zawijamy w folię dajemy do lodówki na 30 minut
formę wykładamy ciastem nakłuwamy widelcem
na wierzch dajemy papier do pieczenia a na niego suchą fasolę
ciasto podpiekamy 20 minut w 180 st
formę wykładamy ciastem nakłuwamy widelcem
na wierzch dajemy papier do pieczenia a na niego suchą fasolę
ciasto podpiekamy 20 minut w 180 st
papier z fasolą usuwamy
Masa:
dynie opiekamy w piekarniku 200 st studzimy miksujemy
[lub dynię rozgotowujemy w małej ilości wody ]
żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru i przyprawami
do dyni dajemy ubite białka utarte żółtka mąkę ziemniaczaną
masę delikatnie mieszamy wykładamy na podpieczone ciasto
pieczemy 35 minut w 180 st
Masa:
dynie opiekamy w piekarniku 200 st studzimy miksujemy
[lub dynię rozgotowujemy w małej ilości wody ]
żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru i przyprawami
do dyni dajemy ubite białka utarte żółtka mąkę ziemniaczaną
masę delikatnie mieszamy wykładamy na podpieczone ciasto
pieczemy 35 minut w 180 st
tartę posypujemy pestkami dyni