Pasztet z kurczaka
Składniki:
1 duży kurczak
1/2 kg świeżego boczku
20 dkg wątróbki
1 cebula
2 bułki
3 jajka
sól pieprz
2 liście laurowe
5 sztuk ziela angielskie
gałka muszkatowa majeranek
1 szklanka rosołu
pęczek włoszczyzny
Wykonanie:
opłukane kurczaka i boczek kroimy na kawałki dajemy do dużego garnka
zalewamy zimną wodą gotujemy z włoszczyzną
w osolonej wodzie z liściem laurowym zielem angielskim
cebule kroimy w kostkę podsmażamy
bułki moczymy w mleku odciskamy
miękki boczek mięso wyjmujemy obieramy z kości
wywar przecedzamy wątróbkę gotujemy 5 minut
mięso boczek wątróbkę cebulę bułkę wywar miksujemy dodajemy jajka
doprawiamy solą pieprzem czosnkiem gałką majerankiem
dolewamy rosołu masę bardzo dokładnie mieszamy
przekładamy dajemy do formy keksowej
miękki boczek mięso wyjmujemy obieramy z kości
wywar przecedzamy wątróbkę gotujemy 5 minut
mięso boczek wątróbkę cebulę bułkę wywar miksujemy dodajemy jajka
doprawiamy solą pieprzem czosnkiem gałką majerankiem
dolewamy rosołu masę bardzo dokładnie mieszamy
przekładamy dajemy do formy keksowej
pasztet pieczemy 45 minut w 180 st