2 kg aronii
30 liście wiśni
1/2 litra wody
1 kg cukru
1 litr spirytusu
Wykonanie:
opłukaną aronię oraz liście z wiśni zamrażamy na 24 godziny aby pozbyć się goryczy
po tym czasie odmrażamy zalewamy wodą gotujemy na małym ogniu 30 minut studzimy
dodajemy alkohol zostawiamy w zimnym miejscu na 6 tygodni
nalewkę przelewamy do butelek zakręcamy zostawiamy na 3 miesiące
do owoców dodajemy cukier zagotowujemy służy jako dodatek do ciast
1/2 litra wody
1 kg cukru
1 litr spirytusu
Wykonanie:
opłukaną aronię oraz liście z wiśni zamrażamy na 24 godziny aby pozbyć się goryczy
po tym czasie odmrażamy zalewamy wodą gotujemy na małym ogniu 30 minut studzimy
dodajemy alkohol zostawiamy w zimnym miejscu na 6 tygodni
nalewkę przelewamy do butelek zakręcamy zostawiamy na 3 miesiące
do owoców dodajemy cukier zagotowujemy służy jako dodatek do ciast