Ciasto z agrestem i serem
Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
3/4 kostki masła
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Agrest
40 dkg agrestu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka soku wiśniowego
1/2 szklanki cukru
Ser
75 dkg sera białego
3 jajka
1/2 kostki masła
1 szklanki śmietanki 30 %
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
płatki migdałowe
Wykonanie:
obie mąki przesiane z proszkiem łączymy z masłem
dodajemy cukier jajka wyrabiamy
Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
3/4 kostki masła
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Agrest
40 dkg agrestu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka soku wiśniowego
1/2 szklanki cukru
Ser
75 dkg sera białego
3 jajka
1/2 kostki masła
1 szklanki śmietanki 30 %
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
płatki migdałowe
Wykonanie:
obie mąki przesiane z proszkiem łączymy z masłem
dodajemy cukier jajka wyrabiamy
ciasto dajemy do lodówki na 30 minut
Masa agrestowa
agrest zalewamy sokiem
Masa agrestowa
agrest zalewamy sokiem
dodajemy cukier mąkę rozmieszaną z 3 łyżkami wody
gotujemy 3 minuty mieszamy
Masa serowa
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy żółtka po łyżce mielonego sera mąkę
śmietanę ubijamy łączymy z serem
białka ubijamy na sztywno
gotujemy 3 minuty mieszamy
Masa serowa
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy żółtka po łyżce mielonego sera mąkę
śmietanę ubijamy łączymy z serem
białka ubijamy na sztywno
dodajemy do masy serowej
ciasto dajemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto dajemy masę agrestową a na niej masę serową
pieczemy w 170 st godzinę 15 minut przed końcem pieczenia
ciasto posypujemy płatkami migdałowymi
ciasto dajemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto dajemy masę agrestową a na niej masę serową
pieczemy w 170 st godzinę 15 minut przed końcem pieczenia
ciasto posypujemy płatkami migdałowymi