![Ciasto "Porzeczkowy przysmak" Ciasto "Porzeczkowy przysmak"](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjKOmV9DXBkgB7zsobgwQGhuEaZGYdB0lcgf-Yn-FkPDstqanl7R3HqJng-A3I2IOT2kl6jqGxq6SRU2btH7EuE_GPywxHBDTgr6dQ1ZlLrXDuLrTNdvpV8shtvftZDBg-r0aXgQJc9uD7f/s400/ciastoporzeczkowyprzysmak.jpg)
Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
25 dkg masła
1 budyń
1.5 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru pudru
40 dkg porzeczek
3 galaretki
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki kakao przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 30 x 25
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 25 minut
Krem
budyń mieszamy 1/2 szklance mleka pozostałe mleko gotujemy
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 30 x 25
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 25 minut
Krem
budyń mieszamy 1/2 szklance mleka pozostałe mleko gotujemy
dodajemy rozmieszany budyń gotujemy 3 minuty mieszamy studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce budyniu masę ucieramy na puszysty krem
biszkopt smarujemy kremem posypujemy porzeczką
Galaretka
galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
tężejącą galaretkę zalewamy porzeczki
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
biszkopt smarujemy kremem posypujemy porzeczką
Galaretka
galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
tężejącą galaretkę zalewamy porzeczki
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin