Ciasto "Malinka pod pierzynką czekoladową"
Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1 kostka masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru pudru
Mus
3/4 litra śmietany 30 %
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
2 czekolady deserowe
40 dkg malin
1/2 szklanki startych migdałów
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 180 st
Krem
masło ucieramy z cukrem do białości
Krem
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy porcjami śmietanę ucieramy na puszysty krem
składniki kremu muszą mieć temperaturę pokojową
Mus
maliny płuczemy na sitku pod bieżącą wodą
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
składniki kremu muszą mieć temperaturę pokojową
Mus
maliny płuczemy na sitku pod bieżącą wodą
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
czekolady łamiemy na kawałki dajemy do miseczki i na wrzącą wodę
czekolady łamiemy na kawałki dajemy do miseczki i na wrzącą wodę
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę czekoladę masę mieszamy
biszkopt smarujemy kremem dajemy maliny wykładamy mus
wierzch posypujemy startymi migdałami
biszkopt smarujemy kremem dajemy maliny wykładamy mus
wierzch posypujemy startymi migdałami