Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
3 jajka
4 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka
Śliwki
60 dkg śliwek
cynamon
opłukane śliwki kroimy na pół usuwamy pestki oprószamy cynamonem
Posypka "Kruszonka"
10 dkg masła
1 szklanka mąki pszennej
5 łyżek cukru pudru
składniki posypki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
do letniego mleka dajemy drożdże cukier mieszamy rozczyn
dajemy na 10 minut w ciepłe miejsce
do mąki dajemy utarte jajka z cukrem rozczyn
ciasto dokładnie wyrabiamy
na koniec dajemy olej mieszamy musi być lśniące
na koniec dajemy olej mieszamy musi być lśniące
ciasto zostawiamy aż podwoi objętość
dajemy na blachę 25 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto układamy śliwki posypujemy kruszonką
pieczemy w 170 st około 45 minut