![Ciasto budyniowo- gruszkowe Ciasto budyniowo- gruszkowe](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgoe2SLlUAQFoQdjGuxee8Vs3zbEWuBYWos3ZWDZcIh-1mQomLkQ7Jfada1LIwX0QvRzBegaAWi3TL8VC40DB_fDRa_ba6kzXJq10zx0vm0Jtk05BYotVC42Rl_Ir6QrVBfBDI5jO9dHVX7/s400/ciastobudyniowogruszkowe.jpg)
Ciasto budyniowo - gruszkowe
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 margaryna
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 gruszek
Masa
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Masa
1/2 litra mleka gotujemy w pozostałym mieszamy obie mąki
dodajemy cukier masę budyniową gotujemy 3 minuty mieszamy
Ciasto
margarynę z cukrem ucieramy do białości dodajemy
po jednym jajku oraz obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy 3/4 wykładamy na blachę 25 x 39
wyłożoną papierem do pieczenia
Gruszki obieramy ze skóry kroimy na cząstki układamy na cieście
a na nie dajemy budyń na budyń wykładamy pozostałe ciasto
pieczemy w 180 st około 50 minut
ciasto posypujemy cukrem pudrem