![Kociołek Cygański Kociołek Cygański](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQ1jzy5rNkdBHCr0JHP4h2jOd7rCTNsnSFAzSCOh1AHLO8bRd2t6cWRykdSbjbwni5MiZCwTaUZ43dRLVX5by_lppgR1Zx8Yh8CxcFmNLLr1ZSLN2pCEici8A0UpP6Itb4kvJwvntGDQxS/s400/kociolekchlopski.jpg)
Kociołek Cygański
Składniki:
1/2 kg fasolki szparagowej
5 pomidorów
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
2 cebule
3 ząbki czosnku
40 dkg wędliny
5 dkg boczku wędzonego
sól pieprz ostra papryka
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 łyżki tłuszczu
Wykonanie:
fasolkę płuczemy odcinamy końce kroimy na kawałki gotujemy 10 minut w osolonej wodzie
z liściem laurowym zielem angielskim fasolkę odsączamy
cebulę boczek kroimy w kosteczkę podsmażamy z wędliną pomidorami paprykami
[pomidory zalewamy wrzącą wodą obieramy ze skóry kroimy]
warzywa dajemy do garnka podlewamy niewielką ilością wody dusimy 15 minut pod przykryciem doprawiamy solą pieprzem papryką zmiażdżonym czosnkiem mieszamy