![Czerwona kapusta kwaszona Czerwona kapusta kwaszona](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg00m_83vkCa7oqhAwem4lNxBSQKDUxeaJxOjmbpO6tvmEY8hTUzTzNx3sokJK1k0ZRmzBA8Xjpsi0DiO63k41vKZu0k4tpK7K4AkUKrl8qfdGkW70q6UPcj429Ursx3z9oI1LRJWEgoIb-/s400/czerwonakapustakwaszona.jpg)
Czerwona kapusta kwaszona
Składniki:
3 kg kapusty czerwonej
1/2 kg cebuli
4 jabłka
2.5 łyżki soli
Wykonanie:
opłukana kapustę drobno szatkujemy jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
cebulę drobno siekamy kapustę solimy mieszamy z jabłkami cebulą
ugniatamy gdy puści sok przekładamy do słoików
ubijamy pozostawiamy 3 dni przykrywamy ściereczką
kapustę dajemy do chłodniejszego pomieszczenia na 8 dni
ukiszoną kapustę pasteryzujemy 25 minut