Ciasto bez pieczenia "Morelka"
Składniki:
60 szt ciasteczek maślanych
1 budyń
1 litr mleka
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 kostka masła
1/2 kg moreli
1 czekolada mleczna
3 łyżki śmietanki
Wykonanie:
opłukane morele zalewamy na 5 minut wrzącą wodą
obieramy ze skóry kroimy na pół usuwamy pestki
Masa
gotujemy 1/2 litra mleka z masłem cukrem
pozostałe mleko mieszamy z obiema mąkami i budyniem
dolewamy do gotującego się mleka budyń gotujemy 3 minuty
blaszkę 35 x 25 cm wykładamy folią spożywczą
układamy herbatniki a na nie dajemy ciepłą masę budyniową
na masie układamy połówki moreli
kolejną warstwę herbatników masę budyniową herbatniki
wierzch polewamy polewamy rozpuszczoną czekoladą
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do miseczki
kolejną warstwę herbatników masę budyniową herbatniki
wierzch polewamy polewamy rozpuszczoną czekoladą
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do miseczki
dodajemy 3 łyżki śmietanki podgrzewamy