Ciasto a`la francuskie z jagodami
Składniki:
1 kostka margaryny
4 żółtka
1 szklanka śmietany kwaśnej
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
margarynę siekamy nożem z mąką
dodajemy śmietanę żółtka wyrabiamy
Składniki:
1 kostka margaryny
4 żółtka
1 szklanka śmietany kwaśnej
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana
5 białek
1 szklanka cukru
1 kisiel
2 szklanki jagód
Masa
1/2 litra mleka
2 budynie
1.5 kostki masła
1/2 szklanki cukru
4 łyżki prażonego kokosu
kokos prażymy na suchej patelni na złoty kolor
Wykonanie:
margarynę siekamy nożem z mąką
dodajemy śmietanę żółtka wyrabiamy
ciasto dzielimy na 4 części dajemy do lodówki na noc
Piana
białka ubijamy z cukrem na sztywno
Piana
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dosypujemy kisiel mieszamy
Ciasto
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
1 część ciasta wałkujemy
Ciasto
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
1 część ciasta wałkujemy
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy pianę łyżką a na nią jagody
przykrywamy drugim kawałkiem ciasta
pieczemy 2 placki w 170 st około 45 minut
Krem budyń
na mleku gotujemy budyń
na ciasto dajemy pianę łyżką a na nią jagody
przykrywamy drugim kawałkiem ciasta
pieczemy 2 placki w 170 st około 45 minut
Krem budyń
na mleku gotujemy budyń
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce budyniu ucieramy na puszysty krem
ciasto smarujemy kremem składamy
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy prażonym kokosem
dodajemy po łyżce budyniu ucieramy na puszysty krem
ciasto smarujemy kremem składamy
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy prażonym kokosem