
Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
1 kostka masła
1/3 szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
Śmietana
3/4 litra śmietany 30 %
4 łyżeczki żelatyny
3/4 szklanki cukru pudru
40 dkg truskawek
3 galaretki truskawkowe
1 galaretka agrestowa
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do
pieczenia pieczemy 25 minut w 180 st
Galaretka
galaretki truskawkowe zalewamy 5 szklankami wrzącej wody
Galaretka
galaretki truskawkowe zalewamy 5 szklankami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
galaretkę zieloną rozpuszczamy w 1.5 szklance wrzącej wody
galaretkę zieloną rozpuszczamy w 1.5 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
Masa mleczna
masło z obiema cukrami ucieramy do białości
Masa mleczna
masło z obiema cukrami ucieramy do białości
dodajemy oba mleka ucieramy na puszysty krem
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę masę delikatnie mieszamy
na biszkopt dajemy masę zalewamy tężejącą galaretką agrestową
na galaretkę dajemy bitą śmietanę a na nią pokrojone truskawki
na biszkopt dajemy masę zalewamy tężejącą galaretką agrestową
na galaretkę dajemy bitą śmietanę a na nią pokrojone truskawki
zalewamy tężejącą galaretką truskawkową
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin