Ciasto z kremem orzechowym i śmietaną
Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem orzechowy
1/2 litra mleka
1 budyń
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki orzechów mielonych
2 łyżki rumu
Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki orzechów mielonych
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem orzechowy
1/2 litra mleka
1 budyń
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki orzechów mielonych
2 łyżki rumu
Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki orzechów mielonych
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy
dajemy do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem
pieczemy w 180 st około 25 minut
Krem orzechowy
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mieszamy budyń mąkę
ciasto delikatnie mieszamy
dajemy do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem
pieczemy w 180 st około 25 minut
Krem orzechowy
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mieszamy budyń mąkę
dolewamy do mleka mieszamy budyń gotujemy 2-3 minuty
masło ucieramy cukrem do białości dodajemy
po łyżce zimnego budyniu rum mielone orzechy
masę ucieramy na puszysty krem
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
masło ucieramy cukrem do białości dodajemy
po łyżce zimnego budyniu rum mielone orzechy
masę ucieramy na puszysty krem
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt smarujemy krem orzechowym
na krem dajemy bitą śmietanę
wierzch ciasta posypujemy mielonymi orzechami
biszkopt smarujemy krem orzechowym
na krem dajemy bitą śmietanę
wierzch ciasta posypujemy mielonymi orzechami