Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany kwaśnej
20 dkg masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek marmolady
szczypta soli
Jabłka
1.5 kg jabłek
1 galaretka
1/2 szklanki cukru
Kokos
3 białka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
10 dkg kokosu
1/2 czekolady
szczypta soli
Jabłka
1.5 kg jabłek
1 galaretka
1/2 szklanki cukru
Kokos
3 białka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
10 dkg kokosu
1/2 czekolady
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy kokos mąkę masę mieszamy
Wykonanie:
mąkę z masłem siekamy nożem dodajemy
jajko żółtka cukier śmietanę oraz proszek
ciasto wyrabiamy dajemy na 30 minut do lodówki
Wykonanie:
mąkę z masłem siekamy nożem dodajemy
jajko żółtka cukier śmietanę oraz proszek
ciasto wyrabiamy dajemy na 30 minut do lodówki
Jabłka
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy cukier suchą galaretkę jabłka mieszamy
do formy 17 x 27 cm wyłożoną papierem do pieczenia
dajemy ciasto smarujemy marmoladą
do formy 17 x 27 cm wyłożoną papierem do pieczenia
dajemy ciasto smarujemy marmoladą
wykładamy jabłka a na nie masę kokosową
jabłecznik pieczemy około 50 minut w 170 st
wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do miseczki
dodajemy 1 łyżkę śmietanki podgrzewamy
jabłecznik pieczemy około 50 minut w 170 st
wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do miseczki
dodajemy 1 łyżkę śmietanki podgrzewamy