Ciasto ucierane z rabarbarem
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Rabarbar
40 dkg rabarbaru
3 łyżki cukru
cynamon
opłukany rabarbar kroimy w plasterki oprószamy cukrem cynamonem
Posypka
1 szklanka mąki
3 łyżki masła
3 łyżki cukru pudru
składniki posypki mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem dolewamy olej
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto dajemy rabarbar posypujemy posypką
pieczemy w 170 st około 45 minut
na ciasto dajemy rabarbar posypujemy posypką
pieczemy w 170 st około 45 minut