Rogaliki półfrancuskie z dżemem
Składniki:
20 dkg masła
3 jajka
3/4 szklanki mleka
10 dkg drożdży
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
dżem
cukier puder
Wykonanie:
drożdże letnie mleko łyżkę cukru mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dodajemy rozczyn utarte jajka z obiema cukrami
ciasto wyrabiamy wałkujemy smarujemy masłem
brzegi ciasta składamy do środka czynność powtarzamy 3 razy
dajemy do lodówki na godzinę
ciasto wałkujemy w kształcie koła
dzielimy na 8 części na brzegu dajemy dżem zwijamy
wierzch rogalików smarujemy rozmąconym jajkiem
pieczemy w 200 st około 20 minut
dzielimy na 8 części na brzegu dajemy dżem zwijamy
wierzch rogalików smarujemy rozmąconym jajkiem
pieczemy w 200 st około 20 minut