Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany kwaśnej
1 kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek
łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki cukru
Beza
1 szklanka białek
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
mąkę z masłem siekamy nożem
dodajemy jajko żółtka cukier śmietanę oraz proszek
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut
Jabłka
jabłka obieramy ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy cukier cynamon
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut
Jabłka
jabłka obieramy ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy cukier cynamon
smażymy około 10 minut
Ciasto dajemy na blachę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
a na nie wykładamy zimne jabłka
Ciasto dajemy na blachę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
a na nie wykładamy zimne jabłka
pieczemy około 40 minut w 170
Beza
białka ubijamy z cukrem na sztywno
Beza
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy mąkę masę mieszamy
na podpieczony jabłecznik wykładamy bezę
zapiekamy 20 minut w 180 st na złoty kolor
na podpieczony jabłecznik wykładamy bezę
zapiekamy 20 minut w 180 st na złoty kolor