Ciasto drożdżowe z posypką "Kruszonką"
Składniki:
1/2 kg mąki
4 dkg drożdży
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki mleka
Wykonanie:
mieszamy letnie mleko z cukrem drożdżami rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do pozostałej mąki dajemy rozczyn utarte jajka z obiema cukrami
ciasto wyrabiamy na gładką kulę na koniec dajemy stopione masło wyrabiamy
ciasto zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość w ciepłym miejscu
wykładamy na blachę wyłożona papierem dajemy do wyrośnięcia na 10 minut
wierzch posypujemy posypką pieczemy 45 minut w 170 st
Posypka
1 kostka masła
20 dkg cukru pudru
40 dkg mąki
1 cukier waniliowy
składniki posypki łączymy
Składniki:
1/2 kg mąki
4 dkg drożdży
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki mleka
Wykonanie:
mieszamy letnie mleko z cukrem drożdżami rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do pozostałej mąki dajemy rozczyn utarte jajka z obiema cukrami
ciasto wyrabiamy na gładką kulę na koniec dajemy stopione masło wyrabiamy
ciasto zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość w ciepłym miejscu
wykładamy na blachę wyłożona papierem dajemy do wyrośnięcia na 10 minut
wierzch posypujemy posypką pieczemy 45 minut w 170 st
Posypka
1 kostka masła
20 dkg cukru pudru
40 dkg mąki
1 cukier waniliowy
składniki posypki łączymy