Cebula faszerowana mięsem
Składniki:
6 dużych cebul
1 jajko
sól pieprz tymianek
30 dkg mięsa mielonego
2 łyżki masła
5 dkg sera żółtego
6 plasterków boczku wędzonego
Wykonanie:
z cebuli ścinamy 1/3 wierzchu wydrążamy środki
mięso doprawiamy solą pieprzem tymiankiem
dodajemy miąższ z cebuli jajko
farsz masę mieszamy
do każdej cebuli dajemy plasterek boczku a na niego farsz
cebule dajemy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem
podlewamy 1 szklanką osolonej wody
do każdej cebuli dajemy plasterek boczku a na niego farsz
cebule dajemy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem
podlewamy 1 szklanką osolonej wody
pieczemy 40 minut w 180 st
10 minut przed końcem pieczenia cebulę posypujemy startym serem
10 minut przed końcem pieczenia cebulę posypujemy startym serem