Babka Piegusek
Składniki:
4 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
3/4 kostki masła
3 łyżki śmietany
1 cytryna
1/2 szklanki maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do smarowania
Polewa
1/3 czekolady
1 łyżka śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
Składniki:
4 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
3/4 kostki masła
3 łyżki śmietany
1 cytryna
1/2 szklanki maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do smarowania
Polewa
1/3 czekolady
1 łyżka śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dolewamy stopione masło
dajemy obie mąki przesiane z proszkiem mak śmietanę sok z cytryny
ciasto mieszamy dajemy do formy posmarowanej tłuszczem
babkę pieczemy 50 minut w 180 st
dajemy obie mąki przesiane z proszkiem mak śmietanę sok z cytryny
ciasto mieszamy dajemy do formy posmarowanej tłuszczem
babkę pieczemy 50 minut w 180 st
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą