Rogaliki drożdżowe z kokosem
Składniki:
1/2 kg mąki
2 jajka
1 margaryna
5 dkg drożdży
1 cukier waniliowy
szczypta soli
4 łyżki cukru
2 łyżki mleka
Masa:
Masa:
30 dkg kokosu
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
2 białka
2 łyżki masła
2 białka
2 łyżki masła
Wykonanie:
w letnim mleku z cukrem mieszamy drożdże
dodajemy do mąki odrobinę soli cukier waniliowy
margarynę ścieramy na tarle o dużych oczkach
wszystko dokładnie wyrabiamy
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny
dzielimy na 8 części z każdej rozwałkujemy koło lub trójkąty
masę kokosowa dajemy na brzeg ciasta zwijamy rogaliki
smarujemy rozmąconym żółtkiem
pieczemy w 180 st około 25 minut na złoty kolor
Masa kokosowa:
gotujemy mleko z masłem dodajemy kokos masę mieszamy studzimy
białka ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy papkę kokosową