Składniki:
1 kg mąki
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
2 szklanki ciepłej wody
Farsz
1 kg serduszek drobiowych
1 cebula
sól pieprz czosnek majeranek
1 łyżka masła
Do polania
3 cebule
3 łyżki smalcu
2 łyżki masła
cebulę drobno siekamy podsmażamy na smalcu na złoty kolor
na koniec dodajemy masło
Wykonanie:
do mąki dajemy sól olej ciepłą wodę wyrabiamy ciasto na gładką kule
Farsz
serca płuczemy pod bieżącą wodą gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
obieramy mielimy z cebulką podsmażoną na maśle
doprawiamy solą pieprzem czosnkiem majerankiem
Ciasto wałkujemy na placki wycinamy szklanką krążki
nakładamy farsz składamy na pół zlepiamy
gotujemy 4 minuty w osolonej wodzie po wypłynięciu
pierogi polewamy zrumienioną cebulą