Galantyna z kurczaka
Składniki:
1 średni kurczak
Farsz
30 dkg mięsa mielonego
2 łyżki kaszy manny
1 jajko
sól pieprz oregano słodka papryka
2 ząbki czosnku
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
z umytego kurczaka kładziemy na grzbiecie usuwamy kości
mięso oprószamy solą oregano papryką
Farsz
mięso oprószamy solą oregano papryką
Farsz
mięso doprawiamy solą pierzem zmiażdżonym czosnkiem
dodajemy jajko kaszę mannę farsz dokładnie mieszamy
dodajemy jajko kaszę mannę farsz dokładnie mieszamy
na kurczaka nakładamy farsz zwijamy obwiązujemy niteczką
przekładamy do naczynia żaroodpornego wierzch smarujemy masłem
pieczemy w 180 st około 90 minut polewamy powstałym sosem podczas pieczenia
pieczemy w 180 st około 90 minut polewamy powstałym sosem podczas pieczenia